Online boekhoudprogramma's voor ZZP'ers vergelijken

Ben jij starter en/of ZZPer en op zoek naar een eenvoudig boekhoudprogramma? Gebruik dan onze tool om snel een geschikt pakket te vinden.

Het beste boekhoudprogramma voor ZZP’ers in 2022

Ben jij een starter of ZZP’er? Dan is jouw ondernemingsvorm waarschijnlijk een eenmanszaak. Een eenmanszaak bestaat meestal niet uit een hele complexe administratie. En dus heb je grote kans dat je als ZZP’er genoeg hebt aan de standaard functies van een online boekhoudprogramma. Maar hoe vind ik het beste boekhoudprogramma voor ZZP’ers dat bij mij en mijn onderneming past? We leggen je het graag uit in onderstaande artikel.

Wat is een boekhoudprogramma voor ZZP’ers?

Een boekhoudprogramma voor ZZP’ers is software voor het bijhouden van je administratie. Deze software is specifiek gericht op eenmanszaken en daarmee dus ook (de meeste) starters en ZZP’ers. Het boekhoudprogramma kan gebruikt worden als een vervanger van een boekhouder of accountant. Maar je kan je boekhouder of accountant ook toegang geven tot jouw administratie als extra gebruiker. De software helpt je met het bijhouden van je klantgegevens, inkomsten en uitgaven, het vastleggen van bonnetjes en andere belangrijke documenten. Verder helpt het je te houden aan wetgeving, zoals het op tijd doen van je BTW aangifte.

Waarom heb ik als ZZP’er een boekhoudprogramma nodig?

In de digitale wereld waarin we leven zou elke ZZP’er een boekhoudprogramma moeten overwegen. Het is niet meer van deze tijd om je administratie bij te houden in een Excel sheet of op papier. Niet alleen is een boekhoudprogramma veel preciezer, maar helpt het je ook bij de methode van dubbel boekhouden. Dit zorgt ervoor dat jouw administratie minder foutgevoelig en betrouwbaar is.

Het levert veel tijd op bij het invoeren en organiseren van je documenten. Deze documenten kan je ook makkelijker terugvinden. De software kan gebruikt worden door meerdere gebruikers, inclusief boekhouder of accountant. En niet geheel onbelangrijk zorgt het voor inzicht in jouw cijfers. Als je wilt weten hoe jouw bedrijf er voor staat, dan hoef je alleen maar met één druk op de knop een rapport te draaien.

Boekhouden met een boekhoudprogramma voor ZZP'ers
Een boekhoudprogramma voor ZZP’ers zorgt ervoor dat jouw administratie minder foutgevoelig en betrouwbaar is.

Hoe vind ik het beste boekhoudprogramma voor ZZP’ers?

Op onze website hebben we een vergelijkerstool waarmee je eenvoudig op zoek kan gaan naar het beste boekhoudprogramma voor ZZP’ers. Vul bij de filters in dat je een ZZP’er bent en geef aan welke functies je nog meer goed kan gebruiken. Je kan bijvoorbeeld zoeken naar een leverancier met een app voor op je telefoon of met een bankkoppeling. Zo vind je al gauw het beste boekhoudprogramma voor ZZP’ers dat aansluit bij jouw wensen.

Neem vervolgens een kijkje op de website van de leverancier om zeker te zijn van je keuze. Bij veel leveranciers kan je gratis een proefperiode afnemen, zodat je zelf kan testen of het programma bij je past of niet.

Welke functies heb ik nodig?

Als ZZP’er hebben de meeste genoeg aan de standaard functies van een online boekhoudprogramma. Je kan dan denken aan het inboeken van inkoopfacturen, opstellen en versturen van verkoopfacturen, inboeken van bankafschriften en het doen van je BTW aangifte. Je mag er dus vanuit gaan dat alle aanbieders van boekhoudprogramma’s deze functies in het standaard abonnement aanbiedt.

Daarna zal je jouw extra wensen moeten gaan inventariseren. Maak een lijst van de extra functies die jij nodig hebt. Zet deze daarna op volgorde van heel belangrijk naar zou leuk zijn als deze functie er bij zit. Heb jij bijvoorbeeld een eigen webshop met speelgoedartikelen? Dan vind je het misschien wel heel belangrijk dat er een webshopkoppeling aanwezig is. Maar het zou ook leuk zijn als er een koppeling is met de bank waar jij zit, zodat je automatisch je bankafschriften kan inlezen.

Belangrijk is om te onthouden dat je bedrijf ook kan groeien. Je wilt dus een boekhoudprogramma dat met jou en je bedrijf mee kan groeien. Het kan zo zijn dat je sommige functies nu nog niet gebruikt, maar in de toekomst wel handig kunnen zijn. Hou hier rekening mee. Er is niemand die ooit zei: “Ik wil graag meer software kopen..”. Natuurlijk zal je nieuwe software moeten kopen als het niet past bij je bedrijf, maar dit wil je niet al naar 6 maanden, omdat je te groot gegroeid bent.

Kies ik voor een online of offline boekhoudprogramma voor ZZP’ers?

Online boekhoudprogramma

Een online boekhoudprogramma, ook wel een boekhoudprogramma in de cloud genoemd, is voor een ZZP’er de beste optie. Je hoeft als ZZP’er of kleine ondernemer namelijk geen interne IT structuur op te zetten. Het is een groot voordeel dat je geen eigen servers, mailservers en andere hardware nodig hebt om het boekhoudprogramma te gebruiken. Daarnaast betaal je een klein vast bedrag per maand, in plaats van een groot bedrag in één keer. Je hebt geen onderhoudskosten, consultancykosten en werkt altijd met de laatste versie van de software. Het enige nadeel van een online boekhoudprogramma is dat je altijd een werkende internet connectie nodig hebt.

Je kan eenvoudig facturen versturen vanuit je pakket. En je data wordt opgeslagen op de servers van de leverancier. Dit betekent dat je vanuit overal ter wereld je administratie kan bijhouden. Dit kan vanaf elke laptop, pc, tablet of mobiel, zolang je maar een werkende internet connectie hebt.

Voordelen van een online boekhoudprogramma voor ZZP’ers:

 • Je gegevens worden automatisch beveiligd bewaard.
 • Het werkt perfect voor het uitvoeren van online transacties.
 • Je kan je boekhouder of accountant eenvoudig toegang geven tot jouw administratie.
 • Je krijgt automatisch de laatste updates, zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen.

Nadelen van een online boekhoudprogramma voor ZZP’ers:

 • Als je geen werkende internet connectie hebt, kan je niks doen met een online boekhoudprogramma.

Offline boekhoudprogramma

Zoals de naam eigenlijk al aangeeft is een offline boekhoudprogramma te gebruiken zonder werkende internet connectie. Je kan het boekhoudprogramma op je eigen computer installeren of op een eigen server. Op deze computer en/of server komt ook jouw data te staan en je bent daarmee dus minder afhankelijk van de leverancier. Je betaalt in één keer het gehele bedrag voor de aankoop van de software en hoeft je niet druk te maken over kosten voor een maandelijks abonnement.

Voordelen van een offline boekhoudprogramma:

 • Data (financiële gegevens) staat opgeslagen op eigen computer of server.
 • Je kan jouw administratie bijhouden en opvragen, zonder werkende internet connectie.

Nadelen van een offline boekhoudprogramma:

 • De beveiliging van je data zal je zelf moeten inregelen.
 • Zelf back-ups maken. Risico dat harde schijf crasht en je al je gegevens kwijt bent.
 • Als je meerdere gebruikers toegang wil geven, dan zal je de software ook moeten installeren bij die persoon.
 • Updaten van de software zal handmatig moeten gebeuren.

Zijn er gratis boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers?

Ken je de uitspraak “Voor niks gaat de zon op”? De betekenis komt er op neer dat alles geld of moeite kost. Deze uitspraak gaat ook op voor boekhoudprogramma’s. Bovendien zal je je moeten afvragen of de goedkoopste optie ook de beste is. Het is overigens wel logisch dat je als startende ondernemer op zoek bent naar het beste boekhoudprogramma tegen zo laag mogelijke kosten. Gelukkig kan je de meeste boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers gratis uitproberen. Sommige gaan zelfs zover dat je het boekhoudprogramma een jaar gratis kan gebruiken.

Verkijk je zelf dus niet op een “gratis” boekhoudpakket. Het kan namelijk zo zijn dat je software krijgt waarbij je veel moet betalen voor extra functies die bij andere leveranciers standaard inbegrepen zijn. Een vergelijking maken is dus erg belangrijk. Je kan hiervoor onze vergelijker tool gebruiken.

Boekhoudprogramma vergelijken ZZP

Met onze vergelijker tool kan je eenvoudig en snel boekhoudprogramma’s voor ZZP’ers vergelijken. Gebruik de filters om aan te geven wat jouw wensen en eisen zijn en neem een kijkje op de website van de leverancier. De meeste boekhoudprogramma’s zijn gratis om te proberen voor een maand tot aan een jaar. Veel plezier met het uitkiezen van een boekhoudprogramma dat past bij jouw onderneming!